Incredibil! Se facea printare color si in 1346

Stiti vorba aia "rabdare de chinez", pe care o folosim ori de cate ori avem de a face cu o activitate care necesita migala si implicit, timp? Ei bine, aflati ca vine din veacuri indepartate si ca a fost motivata –va vine sa credeti? – si de o activitate tipografica ce ne este extrem de familiara in prezent: printarea color. Pe atunci dura zile, noua ne ia... secunde.

Sigur, acea activitate nu are legatura cu vreuna din tehnologiile de print digital pe care le folosim noi in prezent, ci cu o printare prin colorare manuala, pe care asiaticii o realizau inca din secolul al XIV-lea. Pe atunci, doar gravorii chinezi realizau asa-numitele printuri color, imprimand imagini pe hartie. Si uneori munca la o singura pagina dura zile intregi, nu ca acum mai putin de o secunda.

Mai apoi insa, dupa circa 150 de ani, le-au copiat tehnica si europenii, reusind sa-si perfectioneze tot mai mult imaginile tiparite pe hartie, pana spre anul 1900, cand aceste printuri color au inceput sa fie incluse in cele mai luxoase carti ale vremii. Dar nici atunci nu erau tiparite automat, ci spatiile care le erau alocate erau lasate libere in tipografie, pentru ca imaginile colorate, fie ele in miniatura sau pe cate o pagina, sa poata fi adaugate tot manual. Sa nu credeti insa ca artistul realiza un fel de picturi sau desene color, pentru ca in unele cazuri era vorba de foarte multe exemplare! Acesta realiza un fel de grile, pe care le colora si cu ajutorul carora transpunea imaginea pe paginile respective, ca printr-o stampila. Procedeul colorarii grilei nu era insa atat de simplu precum este acum stampilarea unei foi, ci implica pricepere in realizarea culorilor, atentie si multa rabdare in suprapunerea imaginii.

Printare color - atunci si acum

La inceput se folosea o singura culoare, apoi s-a trecut la asa-numite "blocuri ton" cu ajutorul carora printurile capatau mai multe nuante de cerneala.
Rezultatul nu era insa nici macar pe aproape de cel pe care il obtinem acum cu un print color, ci semana mai degraba cu o pictura cu acuarele, desigur, realizata cu mana de artist.

Primul print color atestat a fost realizat in China in anul 1346.
Istoricul de arta Michael Sullivan a scris, intr-una din lucrarile sale ca primul print color a fost un frontispiciu din doua culori dintr-o scriere budista, realizat in China in anul 1346.