Tipar offset sau digital?

Care este mai bun: tiparul offset sau tiparul digital? Este o intrebare pe care o primim de multe ori iar raspunsul nu este atat de simplu. In continuare vom incerca sa prezentam diferentele dintre cele doua moduri de tiparire iar la finalul articolului speram sa va puteti decide asupra modului de printare care vi se potriveste.

Tiparul offset a aparut de mai bine de un secol si de atunci continua sa prospere fiind folosit intens pentru printurile comerciale cum ar fi reviste, ziare, brosuri, carti si multe altele. Cresterea in popularitate a tiparului digital a adus progrese tehnologice, optiuni si posibilitati interesante acestei industrii dar si confuzie. Pentru a putea face alegerea corecta trebuie sa cunoasteti avantajele si dezavantajele acestor tehnologii de printare.

Tiparul offset

Asa cum am spus la inceputul articolului, tiparul offet este utilizat cu succes de peste 100 de ani. Simplificat, principiul de functionare este urmatorul: pentru fiecare culoare in parte cerneala lichida este transferata de pe placa tipografica pe o suprafata intermediara, un cilindru cauciucat, iar apoi pe hartie.

Tipar OffsetTiparul digital

Tiparul digital simplifica intreg procesul si elimina o parte din pasii necesari pentru realizarea printului cum ar fi lipsa filmelor si placilor tipografice.

Tipar Digital
Offset vs digital

In general tiparul offset este considerat superior din punct de vedere al calitatii, dar avansul tehnologic din ultima vreme in domeniul digital a dus la cresterea semnificativa a calitatii printurilor digitale astfel incat doua documente cu acelasi design, unul printat offset si altul digital pot parea identice ochiului neinstruit.

Pe langa aceasta diferenta minora, cele doua produse finite vor fi aproape identice chiar daca unul a fost tiparit offset si altul digital, diferentele fiind percepute doar de oameni cu experienta care au activat o perioada buna in industrie.

Deci... care metoda de printare este mai buna?

In continuare gasiti o comparatie intre cele doua.

Avantaje tipar digital

  • Viteza in executie datorita eliminarii filmelor si placilor tipografice. Printul este realizat direct din computer.
  • Costuri reduse pentru printuri in cantitati mici si mijlocii.
  • Printurile pot fi comandate in orice cantitate incepand cu 1 bucata
  • Mai putine rebuturi
  • Printare de date variabile

Avantaje tipar offset

  • Calitatea printului este considerata superioara
  • Costuri reduse pentru printuri in cantitati mari
  • Costul unitar scade o data cu cresterea cantitatii tiparite
  • Foloseste formate mai mari de hartie, cel mai des intalnite fiind 50x70 cm, sau 70x100 cm


In concluzie nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare. Alegerea se face in functie de cat de repede aveti nevoie de printuri, cantitate si conditiile de calitate. Oricare ar fi situatia, echipa PrintMag va sta cu placere la dispozitie si va putem oferi solutii atat pe tipar digital cat si offset, in functie de tipul proiectului dvs.