Bleed - margine de taiere

Sa zicem ca doriti sa realizati macheta pentru un document similar cu cel prezentat mai jos.

Document finit

In momentul in care incepeti lucrul trebuie sa tineti cont ca tiparirea documentului va fi putin diferita fata de modul de afisare de pe monitorul dvs. In functie de softul de editare folosit, pe monitor marginea documentului este delimitata de o margine alba sau contur gri/negru, etc care este pozitionata perfect. In momentul in care documentul se tipareste aceasta margine nu este atat de exacta deoarece intervin anumite abateri fizice ale printerului la care se adauga alte abateri in urma procesului de taiere al hartiei la ghilotina. In cazul in care materialul necesita finisari suplimentare situatia se complica si mai mult.

Toate aceste probleme au o solutie extrem de simpla si eficienta: bleed-ul sau marginea de taiere. Mai jos gasiti cateva sfaturi pentru pregatirea materialelor pentru tipar.

  1. In primul rand trebuie sa stabiliti dimensiunea finita a documentului.
  2. Stabilirea unui bleed /margine de taiere intre 3-5mm pe fiecare latura. Bleed-ul reprezinta extinderea designului cu 3-5mm pe fiecare latura fata de dimensiunea finita a documentului. Daca nu adaugati bleed sau margine de taiere, datorita abaterilor mecanice, riscati sa se vada hartia alba, netiparita sau sa se taie in interiorul designului, adica de o parte sau de alta a marginii de taiere.
  3. Pe langa bleed mai trebuie adaugata o margine de siguranta de 3-5mm. Aceasta este necesara pentru evitarea efectului de “cadere din pagina” a elementelor din design sau, mai rau, taierea acestora.

Bleed

Bleed - margine de taiere

Bleed-ul este necesar pentru materialele executate pe tipar digital ce urmeaza sa fi taiate la ghilotina si se doresc tiparite full-color, de exemplu: carti de vizita, flyere, pliante, brosuri, calendare, mape cu buzunar, etc