Cartile tiparite tin piept e-book-ului

Carti printate, carti tiparite

 

In ciuda avantului pe care l-au luat in ultimii ani cartile electronice, o data cu criza, consumatorii se abtin inca de la a imbratisa complet tendinta e-reader si e-book, la nivel mondial. O dovada este sondajul realizat in 2014, in SUA, care a aratat ca 46% dintre cititori prefera cartile printate / tiparite. In acelasi timp, doar 6% dintre cititori parcurg doar carti electronice, iar acestia, se intelege, sunt dintre cei mai tineri, persoane care petrec foarte multe ore zilnic pe calculatoare, smartphone-uri sau tablete.

In Romania lucrurile par sa fie si mai stabile in privinta cartilor tiparite, avand in vedere ca ne mentinem inca, potrivit unei statistici UNESCO, intr-un top 25 mondial al tarilor cu cele mai multe carti publicate, pe locul 23, cu o medie de 15.000 de titluri anual. Partea mai putin placuta a realitatii romanesti este aceea ca tara noastra este pe ultimul loc in Europa in privinta banilor cheltuiti pe carti, doar unul din doi romani citind si cheltuind in medie, pe an, putin peste 5 euro, pe carti tiparite. Primele pe lista sunt SUA, cu o medie de aproape 230.000 de titluri noi si editii, anual.

Chiar si in aceste conditii si avand in vedere experienta noastra de pana acum, e clar ca putem spune, fara sa gresim: „Tiparul nu moare! Traiasca tiparul!”. Fie el de beletristica, poezie, carte scolara sau stiintifica, dezvoltare personala, SF ori de povesti. Stim insa, la fel de bine, ca va supravietui doar cel de calitate, asa ca am pregatit de lucru, la sediul Printmag, cele mai performante tehnologii de printare carti in tiraje mici si medii, dar si cei mai buni graficieni, in caz ca aveti nevoie sa ne realizam designul grafic al cartilor.

Stiati ca e-book-urile au trecut de majorat?
Chiar daca poate parea incredibil, cartile electronice au deja o istorie de peste douazeci de ani, dar inaintea revolutiei mobile si a crizei globale inceputa in 2008, au fost cu mult sub nivelul actual. Si in acest caz piata americana a amplificat valul de interes din partea consumatorilor, bifand cea mai rapida crestere pe pietele de e-carte din lume. Intre 2008 si 2012, peste ocean, vanzarile au crescut cu peste 400 de milioane de unitati pe an, iar pana in 2018 cota de e-book din totalul vanzarilor de carte este de asteptat sa creasca la peste 25 de procente, mai mult decat dublarea cotei sale din 2013. Amazon detine in prezent cea mai mare parte a pietei de e-reader, cu o cota de 55%.