Modelele de culoare CMYK si RGB

In momentul in care trimiteti un fisier la tipar trebuie sa tineti cont de cateva aspecte pentru a pastra acuratetea culorilor.

Cu siguranta nu putini sunt aceia care au intalnit situatia descrisa incontinuare: ati creat un document in MS Word, PowerPoint, PhotoShop sau alt editor, l-ati trimis la tipografie sau centru de printare dupa care ...

1.) fie ati fost rugat de catre cei de la printshop sa convertiti fisierul in CMYK sau

2.) culorile tiparite erau usor diferite fata de cele afisate pe monitor

In scopul evitarii de astfel de probleme, va prezentam o descriere comparativa a modelelor de culoare RGB si CMYK pentru fisiere trimise la tipar / printare. Informatiile de mai jos sunt utile fie ca aveti nevoie de o simpla printare color fie ca trimiteti fisiere complexe la tipar digital sau tipar offset.

 

Modul RGB

RGBDenumirea de RGB provine din limba engleza: Red Green Blue si este folosit pentru a reda imagini pe dispozitive electronice cum ar fi televizoarele si monitoarele. RGB este un model de culoare aditiv in care lumina este emisa, iar prin suprapunerea culorilor primare (rosu, verde, albastru) se obtin culori secundare. Prin unirea celor trei culori se obtine alb. Fiecare dintre culorile primare are 256 nuante, totalizand 16.777.216  de nunte de culoare (R: 256 x G:256 x B:256).

RGB este un model cromatic dependent de dispozitive, adica doua monitoare diferite pot reprezenta in mod diferit o anumita valoare RGB. Acest lucru are mai multe cauze posibile: calibrare diferita, monitoare cu displayuri diferite in functie de tehnologie si/sau producator, uzura in timp.

 

Modul CMYK

CMYKSistemul CMYK este folosit in tiparirea / printarea color. Modelul de culoare CMYK este un sistem substractiv care se bazeaza pe absorbtia luminii de catre suportul pe care este tiparita imaginea, de regula imprimare pe hartie. Redarea nuantelor de culoare este realizata prin suprapunerea, in diverse concentratii, a celor patru culori de baza: Cyan, Magenta, Yellow si BlacK.

Nuantele de culoare se masoara procentual, de la 0 la 100%, iar o culoare cu saturatie (concentratie) maxima este exprimata prin 100%, iar lipsa acelei culori 0%. Tiparirea se face in 4 etape deoarece imaginea este separata in 4 imagini, una pe fiecare canal de culoare, apoi prin suprapunerea celor 4 imagini rezulta imaginea printata.

 

 Imagine originala

imagine originala

Separatie de culoare CMYK

separatie de culoare CMYK

In modul CMYK nu poate fi reprodusa culoarea alb. Albul se obtine prin concentratie 0% pe fiecare canal, alba fiind de fapt culoarea suportului pe care se tipareste. Negru poate fi obtinut prin concentratie 0% CMY si 100% K sau prin concentratie maxima CMYK 100%. In cazul combinarii CMY 100% culoarea obtinuta este cenusiu inchis.

Modelul CMYK mai poarta si denumirea de policromie sau 4 culori.

 

Diferentele dintre CMYK si RGB

Diferenta majora dintre cele doua modele de culoare este data de paleta de culori (nuante) care pot fi reproduse. Numarul nuantelor de culoare cuprinse intr-un anumit model de culoare poarta denumirea de gamut de culoare.

RGB - CMYK gamutDupa cum se vede in graficul alaturat RGB are un gamut mult mai generos decat CMYK, deci in sistemul RGB se pot reproduce mult mai multe nuante de culoare. In consecinta nu pot fi tiparite CMYK toate nuantele vizibile in RGB.

Pentru a rezolva aceasta problema toate materialele destinate afisarii electronice: televizor, computer, web trebuie prelucrate in sistem RGB si materialele pentru print sau tipar trebuie realizate in model de culoare CMYK.

Mai exista posibilitatea covertirii unei imagini din RGB in CMYK dar in acest caz culorile care nu pot fi reproduse in CMYK (nuantele ce se afla in afara gamutului CMYK) vor fi alterate.  La o transformare in sens invers, adica din CMYK in RGB, nuantele de culoare vor ramane nealterate deoarece toate culorile din gamutul CMYK sunt cuprinse si in gamultul RGB.

 

 

RGB

CMYK

Culori primare

Red, Green, Blue

Cyan, Magenta, Yellow, Black

Utilizare

televizoare, monitoare

printare, tiparire

Gamut

aprox. 16 milioane culori

aprox. 10 milioane culori

Unitate masura

Unitati 0-256 pe fiecare canal

Procentual 0-100% pe fiecare canal

Model de culoare

aditiv

substractiv

Lumina

Emise de lumina

 RGB

Absorbtie de lumina

 CMYK

 

Managementul de culoare

Pentru a obtine totusi rezultate bune la print in cazul unei imagini RGB este necesar un sistem de management al culorii.

Pe scurt, sistemul de management al culorii determina profilul de culoare a fisierului de intrare, apoi converteste culorile in spatiul de culoare CIE LAB (acesta reprezinta culorile intr-un mod foarte apropiat de modul in care le percep oamenii) dupa care culorile sunt transformate conform profilului de iesire al printerului.

 

Concluzie

  1. Nu toate nuantele de culoare din modelul RGB pot fi reproduse in CMYK;
  2. Imaginile ce urmeaza a fi distribuite pe dispozitive electronice (monitoare, televizoare) trebuie prelucrate RGB;
  3. Materialele ce urmeaza a fi tiparite (carti de vizita, brosuri, pliante, etc) necesita prelucrate CMYK;
  4. Imaginile RGB pot fi convertite in CMYK dar cu riscul pierderii de informatie de culoare ce nu poate fi reprodusa in modelul CMYK.